Nieuwsbrief voor rivierafvalonderzoekers en geïnteresseerden
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Beste Sasja,

We kijken terug op een roerig 2020. Dankzij de creativiteit en het enthousiasme van velen hebben we onze rivieren desondanks weer een beetje schoner kunnen maken. We trainden 300 nieuwe rivierafvalonderzoekers, waarvan 180 online. Opruimacties werden omgegooid naar corona-proof initiatieven zoals in Overijssel. De online editie van Schone Rivieren Inspireert was een succes. En we verwelkomen vandaag vele nieuwe geïnteresseerden. Wellicht ben jij daar één van en zien we je bij de online trainingen in januari? Op naar een gezond en groen 2021, waarin we ons samen weer inzetten om de wereld een beetje schoner te maken.

Namens het team van Schone Rivieren fijne feestdagen!

Gezocht: nieuwe rivierafvalonderzoekers

Schone Rivieren breidt uit! Voor het rivierafvalonderzoek langs de Westerschelde, Oosterschelde, Nederrijn, Lek, IJssel, Waal, Maas, Vecht en kleine wateren in Rotterdam zoeken we nieuwe onderzoekers die 2x per jaar het afval op de oevers in kaart brengen. De online trainingen starten in januari 2021. Ben je al onderzoeker? Stuur de nieuwsbrief dan door naar geïnteresseerden die je kent.

Expert aan het woord: Zwerfinator Dirk Groot

Vader worden veranderde zijn kijk op de wereld. Van huiskameractivist naar 100 dagen zwerfafval vastleggen: 'Het eerste wat ik dacht was: ‘Bekijk het, dat is mijn troep niet.''

Waarom wachten met statiegeld op blikjes?

Statiegeld op kleine flesjes is per 1 juli 2021 een feit. Statiegeld op blikjes laat echter nog tot 2022 op zich wachten. Terwijl blikjes een groter aandeel in het zwerfvuil hebben dan kleine plastic flesjes. Samen met andere milieuorganisaties pleiten we voor versnelde invoering.

Terugblik Schone Rivieren Inspireert

Wat was Schone Rivieren Inspireert leuk! Samen met 85 rivierafvalonderzoekers doken we op 14 november digitaal in de wereld van plasticvervuiling. Kon je er niet bij zijn? Bekijk hier het verslag en de filmpjes. De workshops ‘Duik in de wereld van plastic’ en ‘Litterati’ zijn bovendien opgenomen en kun je terugkijken.

Interview met de Plastic Soup Surfer

We spraken Plastic Soup Surfer Merijn Tinga over zijn strijd tegen de plasticsoep. ‘In 2014 stapte ik als surfer en kunstenaar op mijn zelfgemaakte surfboard van plastic afval en ik stapte af als activist: de Plastic Soup Surfer.

Monitoringsronde najaar zit erop!

De monitoringsronde zit er weer op! Ondanks wat technische problemen op schonerivieren.org heeft het merendeel van de rivierafvalonderzoekers hun data ingeleverd. Bedankt daarvoor! Achter de schermen zijn we druk bezig om alles voor de nieuwe monitoringsronde in orde te krijgen.

4 tips voor het stimuleren van duurzaam gedrag

Hoe stimuleer je anderen om minder plastic te gebruiken of op straat te gooien? Arianne van der Wal, gedragswetenschapper aan de Universiteit Leiden, onderzoekt wat mensen motiveert op basis van de menselijke evolutie. Met deze vier tips stimuleer je duurzaam gedrag.  

#Overijsselplasticvrij

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: als je een wandeling langs de IJssel of de Vecht maakt, zie je overal afval liggen. Daarom roepen we Overijsselaren op om allen of met z’n tweeën op te ruimen langs de waterkant met de Opruim Challenge #Overijsselplasticvrij.

Suppen voor plasticvrije rivieren

Een marathon suppen voor het goede doel. Wieneke en Bart haalden al peddelend over de Maas geld op voor Schone Rivieren. Collega Noï werd vorige maand verrast en mocht een mooi bedrag in ontvangst nemen. Bekijk het filmpje

Schone Rivieren Ontdekmaand

IVN-afdelingen en samenwerkingspartners organiseerden in september achttien Schone Rivieren-ontdekactiviteiten. Ondanks de coronamaatregelen vonden er prachtige ontmoetingen plaats langs de waterkant. Bijvoorbeeld tijdens de Schone Rivieren Expeditie van IVN-afdeling Maas en Waal, de Gelderlander deed verslag.

Nederland is een waterland en de rivieren zijn onze trots. Plastic en ander zwerfvuil horen er niet in thuis, maar drijven er wel in rond. Via de rivieren stroomt het afval richting zeeën en oceanen en daar draagt het bij aan de plasticsoep. Daarom is er nú actie nodig om te voorkomen dat het milieu verder vervuilt door rivierafval.

Doe mee

Je bent ingeschreven met het e-mailadres sasja.kamil@xs4all.nl.
Gegevens aanpassen of uitschrijven.

Schone Rivieren logo

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Samen met consumenten, bedrijven en overheden werken we aan ons doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.